Övrigt

Halva mamma och halva pappa!

Tänk om det är i år det händer, att alla föräldrar plötsligt delar sin föräldraledighet lika, istället för att kvinnorna tar ut ca 80 % av alla dagar.

  

Tänk om paren också skulle dela det övriga hemarbetet lika, istället för att kvinnorna gör 82 % av all städning, matlagning och tvätt.

Tänk om arbetsgivarna i år skulle sluta se på det biologiska könet som ett lönekriterium och gav lika lön efter lika prestation och arbete.

I den bästa av världar skulle allt ovanstående reglera sig självt, och det gör det kanske. Men de senaste åren har ökningen av pappornas uttagna dagar bara varit någon procent om året. Vilket skulle innebära cirka 30 år till tills det var lika, om det höll samma takt framöver.

Jag är för otåligt för det. Jag tror också på politisk styrning som ett sätt att förändra samhället. När det gäller att öka jämställdheten menar jag att en av de mest effektiva sätten är att se till att dela just föräldraansvaret lika.  

 Vänsterpartiet vill ha en individuell föräldraförsäkring. Argumentet är oftast att det ska hjälpa kvinnor på arbetsmarknaden, men jag tror att ett ännu starkare skäl är att männen ska få tillbringa mycket tid med och sköta om sina barn, både för männens och barnens skull. Det fina med det hela är att det ena kan leda till det andra. Att se till att männen får vara hemma i 7,5 månad (Vänsterpartiet vill också förlänga försäkringen till 15 månader) kan ge en hel bunt positiva effekter för samhället.

För ett delat föräldraansvar – inför individuell föräldraförsäkring!

Lisa Skiöld, (v)

Skriv en kommentar

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera.