pride

Välkommen Pridefestival i helgen

I helgen är det Welcome out i Uppsala. Sveriges enda Pridefestival som främst har fokus på asylsökande och nyanlända hbtq-personer (homo-, bi-, trans- och queera personer). I Uppsala kommun uppmärksammar vi festivalen bland annat  genom att hissa prideflaggen på kommunens officiella flaggstänger under hela festivalen. Det är självklart att kommunen är en del av festivalen och att vi manifesterar allas lika värde.

Det är glädjande att Uppsala fått en pridefestival igen. Det behövs i en kommun av Uppsalas storlek och med den öppenhet som finns här.  I RFSL:s (Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter) kommunundersökning 2014 fick Uppsala höga betyg för attityder till hbtq-personer, förekomsten av hatbrott och hbtq-samhällets infrastruktur.

I kommunundersökningen hamnade Uppsala på en 25:e plats i rankingen av landets kommuner. Betyget när det gällde kommunens eget arbete var däremot lågt, 1,8 på en femgradig skala. Ett betyg som hade placerat oss på en mindre smickrande 133:e plats om inte det omgivande samhället dragit upp betyget. Det fanns all anledning för den rödgröna majoritet som vann valet 2014 att se över och göra satsningar inom hbtq-området. Inte på grund av kommunundersökningen, den bekräftade bara ointresset för hbtq-politik, utan för de behov som fanns inom kommunen.

Bland de förändringar vi gjort är bl.a. att sexuell läggning och könsidentitet/könsuttryck inkluderas i alla styrdokument som tas fram.  Fritidsgårdarna och konstmuseet har hbtq-certifierats och flera verksamheter, bland annat öppna förskolan, har genomgått den hbtq-diplomering som vi tagit fram tillsammans med RFSL och Antidiskrimineringsbyrån Uppsala. Förutom hbtq-diplomeringen ges även andra kurser och utbildningar i hbtq-frågor. Till exempel har elevhälsoteamen genomfört en omfattande utbildningsinsats. I sammanhang där man själv fyller i en enkät ska alternativet annat/vill inte uppge kunna väljas istället för kvinna eller man. En fritidsgård för hbtq-ungdomar har startat. Rätt till tjänstledigt för vård av barn gäller inte bara de juridiska vårdnadshavarna utan även andra vuxna i barnets närhet.  Inom de flesta delar av kommunen tänker man nu normkritiskt. För att nämna några av de förbättringar vi gjort under mandatperioden.

Det räcker dock inte med de satsningar vi hittills gjort. Mycket återstår att göra. Exempelvis har ingen verksamhet inom äldreomsorgen genomgått en hbtq-utbildning trots att många äldre hbtq-personer är beroende av kommunens stöd och hjälp. Vi behöver säkra att alla, inklusive äldre hbtq-personer, ska känna sig välkomna och inkluderade i kommunens verksamheter och ska känna sig trygga.

Vi har fortfarande inte en tillräckligt bra beredskap för att erbjuda skyddat boende för hbtq-personer som utsatts för våld eller hot om våld. Däremot tillhör vårt resurscentrum för personer som utsatts för våld i nära relationer, Nexus, de verksamheter som hbtq-diplomerats. Hbtq-personer kan alltså tryggt vända sig till Nexus för stöd och hjälp.

Inga utbildningar har hittills specifikt vänt sig till kommunens politiker.

Flera av kommunens idrottsanläggningar är gamla och har traditionella omklädningsrum. När de byggs om eller när nya byggs borde det vara självklart att se till att transpersoner kan byta om i en avskild och trygg miljö.

Vi behöver bli bättre på att ställa krav på att de föreningar som får bidrag av kommunen arbetar för att motverka diskriminering och annan kränkande behandling på grund av kön, sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck.

Welcome Out sätter fokus på den särskilda utsatthet som kan upplevas av nyanlända och asylsökande hbtq-personer, framför allt i en tid av hårdnande asylpolitik. Uppsala behöver göra sin del för att skapa ett tryggt samhälle för dem och alla andra hbtq-personer.  Det är ett arbete som pågår och kommer att fortsätta.

Ilona Szatmari Waldau (V)
Kommunalråd

Dela den här sidan:

Kopiera länk