Arbetsmarknad

Vilka som styr den lokala arbetsmarknadspolitiken spelar roll

Vilka som styr den lokala arbetsmarknadspolitiken spelar roll – rapport från Arbetsmarknadsnämnden

Det är staten som har huvudansvaret för arbetsmarknadspolitiken, men kommunen har ändå en viktig funktion och därför spelar det roll att Vänsterpartiet är med och styr.

Vi har under året som gått slagit rekord i antalet studerande i vuxenutbildningen. Vi har nu implementerat föregående års beslut om att skrota beställar-utförarmodell inom vuxenutbildningen. Det ökar på sikt möjligheterna till god personalpolitik, lokalförsörjning och lyhördhet inför elevers och arbetsmarknadens behov.

Vi har också slagit rekord (igen) i antalet feriearbeten som erbjuds genom kommunen.

Vi har skapat 200 statligt finansierade extratjänster. Det är jobb inom välfärden för nyanlända och personer som är långvarigt arbetslösa. Tjänsterna omfattas av kollektivavtal och ger riktig lön, även om de är tidsbegränsade. Extratjänsterna kombineras ofta med utbildning vilket innebär goda chanser för den som får en extratjänst att när insatsen avslutas kunna erbjudas en fast anställning. I år inrättar vi ytterligare 500 extratjänster.

Vi har implementerat e-ansökan inom ekonomiskt försörjningsstöd. Det minskar den manuella handläggningen och värnar den bidragssökandes integritet. Vi kommer gå vidare med robotisering av beslut inom ekonomiskt försörjningsstöd och vi har ett pilotprojekt med en idésluss för att främja innovationer inom socialt arbete och offentlig sektor. Allt i syfte att frigöra tid som socialarbetarna kan använda för att stärka det sociala arbetet med individen.

Vi har under året återigen klarat de åtaganden vi haft enligt anvisningslagen när det gäller mottagande av nyanlända.

Vi har dessutom klarat allt detta inom ramen för nämndens budget. Det är en förutsättning för framtida satsningar. 

Vad hade vi fått se om allianspartierna hade fått bestämma? Det vet vi inte då de är ganska oeniga. Sänkta löner för ungdomar och nyanlända, att människor ska få socialbidrag för enkla jobb istället för en riktig lön, privatiserad arbetsförmedling och färre vuxenutbildningsplatser finns med i högen av högerförslag som lyfts under mandatperioden.

Kort sagt. Det spelar roll vem som styr.

Tobias Smedberg och Anja Karinsdotter (V) Arbetsmarknadsnämnden Uppsala kommun.

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk