kultur

Vänsterpartiet håller vad vi lovat när avgifterna för kulturskolan sänks

Karolin Lundström (V), vice ordförande Kulturnämnden. Foto: Edvin Hellsing

Vänsterpartiet infriar ytterligare ett vallöfte när avgifterna för kulturskolan sänks. I vårt kommunalpolitiska program har det varit införandet av en kulturskola, starta El-Sistema, korta köerna och sänka avgifterna som gäller. Det har det rödgröna styret som Vänsterpartiet ingår i nu gjort, skriver Karolin Lundström.

En av de viktigaste kulturreformerna under mandat-perioden har varit införandet och utvecklandet av Uppsala kulturskola så att fler barn och unga kan få utöva kultur. Den musikskola som fanns när vi rödgröna tog över styret 2014 hade höga avgifter och långa köer. Vänsterpartiets vallöfte var därför att se till så köerna blev kortare och sänka avgifterna för att kulturen ska tillgängliggöras för fler människor.

Det är med glädje Vänsterpartiet kan summera utvecklingen hittills; möjliggjord av politiska beslut i kombination med alla medarbetares hårda arbete.

Den kommunala musikskolan blev efter olika pilotprojekt under 2015 en riktig kulturskola 2016. Antalet elevplatser har mer än fördubblats sedan 2014. Det fanns cirka 1200 elevplatser 2014, 2530 platser år 2017, varav 230 är i El-sistema. Den långsiktiga planen är att det ska bli cirka 3100 elevplatser 2019.

Vi har breddat verksamheten genom att införa fler ämnen som dans och teater utöver instrument, kör och ensemble. Men även fler ämnen som bild och film kommer införas. Vi har infört gruppundervisning på de populäraste musikinstrumenten piano och gitarr så fler barn och unga får spela sitt favoritinstrument utan behöva vänta flera år.

Vi har även ökat tillgängligheten genom att söka oss ut från centrum till fler skolor och till nya områden. Rekryteringen har breddats och vi har vänt oss till nya målgrupper. Vi har etablerat El-sistema verksamhet i en av våra stadsdelar (Stenhagen) och ytterligare en stadsdel är på väg att kunna erbjuda barn i lägre årskurser El-sistema (Gottsunda). Med statsbidrag har vi kunnat nå nya grupper genom en kostnadsfri uppsökande verksamhet som heter ”Kulturskolan kommer”.

Idag fattade vi i Kommunfullmäktige beslutet om att sänka deltagaravgifterna, från 1200 kr/termin till 950 kr. Vänsterpartiet är stolta att vi kan säga att vi med detta beslut fullföljt ytterligare ett av våra vallöften på området. I ett jämlikt samhälle ska också kulturen vara en möjlighet för alla.

”- Det är jätteroligt. Ett rödgrönt styre visar tydligt att det blir mer kultur för fler. Barn och unga får bättre utvecklingsmöjligheter och levnadsvillkor med ett rödgrönt styre. Jag är stolt som Vänsterpartist att vi med det här beslutet fullföljt ytterligare ett av våra vallöften på området. I ett jämlikt samhälle ska också kulturen vara en möjlighet för alla”, säger Karolin Lundström (V), vice ordförande kulturnämnden.

Dela den här sidan:

Kopiera länk