Vänsterpartiet Uppsala

Vänsterpartiet kommenterar Uppsalapolitiken

Tobias Smedberg (V) Foto: Edvin Hellsing

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Liberalerna har idag presenterat sitt förslag till att bilda ett mittenstyre i Uppsala kommun.  

Vi vet inte än vad det innebär politiskt eller hur det kan komma att påverka Uppsala. Vi vet att Socialdemokraterna gått till val på att investera mer i välfärden och att stänga dörren till skattesänkningar. De och Miljöpartiet har lovat att sätta stopp för vinstjakten i välfärden. Miljöpartiet har lovat offensiva klimatinvesteringar och alla dessa tre partier säger sig vilja driva en mer feministisk politik. Nu är det upp till bevis om de har kompromissat bort sina viktigaste vallöften eller om de står fast vid vad de lovat. Inget av detta kan de genomföra utan stöd från Vänsterpartiet.

Vi är nu Uppsala kommuns tredje största parti och ett eventuellt mittenstyre kommer att behöva söka samarbeten med oss i flera frågor som är avgörande för Uppsalas framtid. Vi har lovat Uppsalaborna att vi ska kämpa för minskade klyftor, för jämställdhet och för större klimatsatsningar. Det står vi fast vid. Vi kompromissar aldrig med våra grundläggande värderingar.  

Vi är ett parti som är vana vid att styra, men också vid att förhandla och samarbeta med andra partier. Samtidigt vet vi att om de partier som vill bilda ett mittenstyre inte vill ge oss det utrymme vi som kommunens tredje största parti förtjänar så får de också svårt att regera i kommunen. Ett eventuellt mittenstyre som vill stå fast vid sina vallöften kommer få svårt att bildas eller regera utan stöd från Vänsterpartiet.

Det första som händer under höstens fullmäktigemöten är att politiska poster ska väljas. Vi har inför det inlett samtal med övriga partier om möjliga samarbeten och samverkan som ger bästa möjliga förutsättningar för oss att driva vår politik. Vi kommer inte släppa fram ett mittenstyre om vi inte får ett bra inflytande i de nämnder och kommunala bolag som formar vardagen och framtiden för alla i Uppsala kommun.

Vi har växt och blivit Uppsala kommuns tredje största parti. Vi har fler medlemmar än någonsin tidigare i vårt parti. Vi ser en vänstervåg ta form och nu kommer vi använda den för att i opposition arbeta på alla fronter för ett Uppsala som är bra för alla, inte bara några få.

 Tobias Smedberg, gruppledare och kommunalråd Vänsterpartiet Uppsala

Dela den här sidan:

Kopiera länk