sida

Kultur, idrott & fritid

Vision

Uppsalas kännetecken ska vara en kommun som aktivt främjar det fria kulturlivet och har ett rikt utbud av musik, dans, teater och litteratur med både bredd och spets. Uppsala ska vara en kommun som välkomnar alla att skapa och ta del av kultur. Som bjuder in nya som gamla Uppsalabor till fritidsaktiviteter, och erbjuder många olika idrotts- och kulturmöjligheter. Tillgången till kultur och idrott ska vara oberoende den enskildes ekonomiska situation och finnas i alla delar av kommunen. Folkhälsan och demokratisk utveckling främjas av att alla människor har tillgång till kultur och idrott.

En kultur- och fritidsstad för alla

Alla har inte samma tillgång till kommunens kulturarenor och fritidsaktiviteter. Idag är möjligheten att ta del av och skapa kultur ojämnt fördelat bland invånarna, på grund av klass, funktionsförmåga, kulturell bakgrund, språk eller andra faktorer. Lokala kulturarbetare har ofta svårt att försörja sig på sitt yrke.

Vänsterpartiet Uppsala vill att kommunen möjliggör kulturutövande och se till att kultur når människor som annars inte skulle få ta del av den – av olika kön, i alla samhällsklasser, oavsett funktionsförmåga och ålder. Det ska finnas forum för kultur och fritidsaktivitet i hela Uppsala kommun, både i stadsdelar och kransorter. Bostadsområden ska ha mötesplatser som bibliotek, fritidsgårdar och lokaler där bland annat studieförbund och föreningar kan bedriva verksamhet. Tillgången till biblioteksservice är särskilt prioriterat.

Kommunen ska stötta barns, ungdomars och vuxnas föreningsidrott och kulturliv. Resurserna ska fördelas jämställt.

Kulturen är obunden, och måste värnas som en obunden kraft. För att öka tillgängligheten till kulturen ska alternativa former för att ta del av kultur uppmuntras, exempelvis digitalt.

Kommunen ska möjliggöra nätverk som gör det enkelt att knyta kontakter och starta aktiviteter som kommer Uppsalaborna till del. Studieförbunden bidrar till folkbildning och möjliggör kulturutövande. Dessa ska stödjas av kommunen genom bland annat samarbeten och bidrag för deras verksamhet och folkbildning liksom det fria kulturlivet och föreningslivet. Kommunens partnerskap med ideella föreningar ska utvecklas.

Kommunen ska tillgängliggöra fler lokaler och scener för professionella fria grupper och för amatörutövare samt ta fram öppna och kostnadsfria väggar för graffiti och gatukonst.

Med inspiration från Västerås ska en kulturbank införas där material kan skänkas och lånas, för att alla ska kunna utöva kultur. Kulturbanken ska ha samma upplägg som fritidsbankerna har.

Den offentligt subventionerade kulturen ska vara billig eller gratis och nå ut i hela kommunen. De kommunala museerna ska fortsätta att vara avgiftsfria och de kommunala kulturinstitutionerna ska behållas i offentlig ägo. De ska utöka sitt samarbete med andra kulturinstitutioner i kommunen, liksom med fria grupper och konstnärer. Detta bidrar så att fler kulturarbetare ska kunna försörja sig på sitt yrke. Lokala konstnärerna ska stöttas, bland annat genom ateljéstöd, samtidigt som konstnärer inte ska i detalj styras i sin konstnärliga frihet.

Vänsterpartiet vill se ett utvecklat konstmuseum som tillgängliggör konsten för fler. Museet kan med fördel byggas inom ramen för Uppsala slotts fastighet.

En ambulerande konstverksamhet ska göra att konsten kommer ut från stadskärnan till alla delar av kommunen, både stadsdelar och kransorter.

Uppsala är en av världens ledande fristäder för förföljda författare. Det är viktigt att det arbetet utvecklas.

Uppsala kommun ska fortsätta investera en procent i offentlig konst varje år vid upprustning och utsmyckning av vår gemensamma utemiljö. Enprocents regeln ska gälla både kommunala investeringar och privata entreprenörer.

Vänsterpartiet Uppsala vill att

  • kultur- och fritidsaktiviteter ska finnas i hela Uppsala kommun – i stadsdelar och i kransorter – och alla ska kunna obehindrat ta del av utbudet.
  • tillgången till kultur- och fritidsaktivitet ska finnas med vid planeringar av nya bostadsområden.
  • föreningsstödet ska öppnas upp så att det även kan sökas av föreningar med icke-betalande medlemmar.
  • studieförbunden ska kunna få bidrag från kommunen.
  • fler lokaler för kulturutövare, kulturbank och öppna, kostnadsfria väggar för gatukonst ska upprättas.
  • den offentligt subventionerade kulturen ska vara billig eller gratis.
  • en procent-regeln vid upprustning av offentlig utemiljö ska gälla.

Kultur och idrott för barn och unga

Uppsala kommun har idag en kulturskola som erbjuder många barn möjlighet att utöva musik, teater och dans. Trots det är barns möjlighet att ta del av kulturskolans aktiviteter fortfarande beroende av föräldrarnas ekonomiska situation. Alla barn får inte möjligheten att lära sig att spela ett instrument när föräldrarna inte har råd att betala terminsavgiften. Samma sak gäller för idrottsaktiviteter där föreningar har höga medlemsavgifter. Dessutom kan idag enbart föreningar med betalande medlemmar ansöka om bidrag från kommunen för sin verksamhet.

Vänsterpartiet Uppsala vill att kommunens kulturskola ska ge fler barn möjligheten att utöva musik, teater och dans. Ytterligare konstformer ska omfattas av kulturskolan, avgifterna ska sänkas och på sikt ska kulturskolan bli avgiftsfri. Dessutom behöver köerna till kulturskolan minskas för att erbjuda alla kultur om de vill delta i kulturskolans verksamhet.

El Sistema, en modell för kör- och orkesterskola med musiken som verktyg för social utveckling, ska växa till att omfatta fler barn och ungdomar. Kulturgarantin, att alla Uppsalas barn och unga säkras rätt till att utöva och uppleva kultur i skolan och under fritiden ska fortsätta utvecklas. För att främja alla barns möjlighet att utöva kultur ska kulturskolan även kunna erbjuda elever att öva i kulturskolans lokaler utanför lektionstid. En kulturgaranti ska införas som innebär att alla elever ska ha minst en kulturupplevelse per år.

Barn- och ungdomsföreningar måste stödjas så att inte medlems- och aktivitetsavgifter eller krav på föräldramedverkan hindrar barn från att ägna sig åt idrott. Möjlighet att låna utrustning via kommunens fritidsbanker är viktig för att främja jämlik tillgång till idrottsaktiviteter. Fritidsbankerna ska värnas och förbättras och fler fritidsbanker upprättas.

Vid fördelning av bidrag och lokaltider till kultur- och idrottsföreningar ska jämställdhet främjas.

För att uppmuntra alla ungdomar till en aktiv fritid ska det finnas möjlighet att bedriva idrott på alla nivåer, även utan tävlingsambitioner. Alla barn ska känna sig välkomna. Därför behöver föreningarna ha ett aktivt internt arbete med till exempel integration, hbtq- och jämställdhetsfrågor. Inga barn ska diskrimineras i verksamheter som får kommunalt stöd.

Vänsterpartiet Uppsala vill att

  • alla barn och ungdomar ska ha rätt att delta i en organiserad fritidsaktivitet oberoende av familjens ekonomi.
  • tider och resurser ska fördelas jämställt och jämlikt.
  • kulturskolans köer ska minskas och terminsavgiften sänkas för att på sikt bli avgiftsfri för att möjliggöra för fler barn att vara med.
  • betalande medlemmar ska inte vara ett krav för kommunalt stöd.
  • fler fritidsbanker ska upprättas.
  • föreningar som får kommunalt stöd ska aktivt arbeta integrationsfrämjande, med hbtq-rättigheter och jämställdhet.
  • en kulturgaranti ska införas som innebär att alla elever ska ha minst en kulturupplevelse per år.

Idrottsutövande

Tillgången till anläggningar och närheten till områden för spontanidrott ser olika ut i olika delar av kommunen. Kostnaden för inträde till olika idrottsanläggningar stänger ute de som inte har råd. Att transportera sig till fler av Uppsalas värdefulla naturområden kräver ofta bil.

Vänsterpartiet Uppsala vill att alla ska ha möjlighet till idrottsutövande. När anläggningar av olika slag byggs ska de bidra till en god spridning till olika stadsdelar och ytterområden. Det ska finnas goda förutsättningar till spontanidrott på jämställda och jämlika villkor. Att uppmuntra spontanidrotten är viktig för att främja människors rörelse, motverka stillasittande och förbättra den allmänna folkhälsan.

Uppsala ska vara rikt på stadsnära parker och naturområden med fler elljusspår och skidspår, möjligheter till skridskoåkning och god tillgång på bänkar och god belysning.

Uppsalaborna ska ha god möjlighet att semestra på hemmaplan och tillgängligheten till kommunens rekreationsområden ska förbättras. Exempelvis genom att införa en badbuss till Fjällnora under sommarmånaderna. Naturbaden i våra sjöar och vattendrag ska bli fler, skötas väl och vara tillgängliga för alla. Ett stadsnära bad kan utvecklas i city. Under sommarmånaderna kan skötseln och renhållningen av våra badplatser erbjudas som sommarjobb åt Uppsalas unga.

Elitidrotten och stora idrottsarrangemang är också viktiga. Genom att rusta upp arenor gör vi det möjligt att genomföra fler stora idrottsarrangemang i Uppsala.

Kommunen ska ta huvudansvaret för att bygga och förvalta Uppsalas arenor utan att ta på sig större kostnader än den kan bära. Arenorna ska vara inkluderande och tillgängliga för alla. Investeringar i idrottens infrastruktur ska vara jämställd.

Fyrishov och Gottsundabadet ska hålla låga avgifter, så att alla har råd att gå och simma. Det låga priset för sommarkortet ska behållas eller sänkas.

En simanläggning med funktion i centrum ska uppföras. Den kan med fördel byggas i stål ovan jord, vilket minskar byggtid, minskar kostnader och halverar koldioxidutsläpp. Den kan uppföras i samråd med simidrottsföreningarna och den kan också driftas av föreningslivet.

Ett kallbadhus mot Ekoln i trä, byggt av Hammarskogs Snickeri och drivet som en arbetsmarknadspolitisk åtgärd, är ett billigt och klimatsmart sätt att få fler högkvalitativa badplatser och den möjligheten ska också utforskas.

Vänsterpartiet Uppsala vill att

  • alla ska ha möjlighet till idrottsutövande.
  • vid anläggning av nya idrottsanläggningar ska dessa bidra till god spridning i staden.
  • det ska finnas gott om områden för spontanidrott.
  • tillgängligheten till kommunens rekreationsområden ska förbättras.
  • kommunen ska ha huvudansvaret för att bygga och förvalta Uppsalas arenor.
  • arenor ska vara inkluderande och tillgängliga för alla.
  • alla ska ha råd att simma på kommunens simhallar.
  • en ny simsportanläggning med funktion i centrum ska uppföras.

Dela den här sidan:

Kopiera länk