Vänsterpartiet

Så skapar vi ett bra flyktingmottagande

Foto: Edvin Hellsing
Foto: Edvin Hellsing

I dag har Uppsalas kommunstyrelse beslutat om en handlingsplan för mottagande av nyanlända och asylsökande till kommunen. Handlingsplanen handlar om alla de områden som måste fungera för att en nyanländ person ska få bästa möjliga start på sitt liv i Sverige. Det handlar om bostad, utbildning, arbete och fritid. Vi ska skapa nya lösningar för att hitta bostäder, vad det gäller de sociala bostäderna sätter vi in åtgärder som både kommer att öka antalet bostadssociala kontrakt och korta kön till dem. Vi ska utnyttja våra undervisningslokaler bättre och mer så att undervisning kan ges på kvällar, helger och lov. Skolpersonal ska utbildas i språkutvecklande arbetssätt. Lärare i gruppen nyanlända ska lättare komma in i arbete i Uppsala. SFI:n ska innehålla mer samhällsorientering. Kommunen ska samarbeta med föreningslivet för att skapa fler mötesplatser.

I programmet finns massor av förslag och idéer som nu ska omvandlas till konkreta åtgärder. Det viktiga är att vi är igång, att vi tar itu med en stor utmaning.

Mycket återstår att göra och för Vänsterpartiet slutar inte arbetet med att handlingsplanen är antagen. Många fler beslut måste tas och för oss hänger integrationen av nyanlända nära ihop med utvecklingen av hela samhällsbygget. Vi anser att samhället ska investera i alla människor som bor här, oavsett om de är födda i Sverige eller någon annanstans. Att långsiktigt hantera att Sverige växer handlar om att satsa på välfärden och bryta segregationen i både bostad och utbildning.

Därför behövs Vänsterpartiet i det fortsatta arbetet, både i Uppsala och i Sverige.

Ilona Szatmári Waldau (V)
Kommunalråd

Dela den här sidan:

Kopiera länk