artikel

Lyckat 1 maj-firande i Uppsala

På första maj demonstrerade ungefär 900-1 000 personer i Uppsala tillsammans med Vänsterpartiet, Ung Vänster och VSF – under parollen ”Vår tur nu”. Vid samlingen på Vaksala torg var temat internationell solidaritet. Yekbun Alp höll ett tal där hon manade till solidaritet med kurdernas kamp och Jeannette Escanilla talade om vikten av att fortsätta stötta Ship to Gazas arbete för att bryta Israels blockad. Demonstrationståget som sedan avgick lockade som vanligt både unga och gamla, med många olika vänsterbudskap: För mer jämlikhet, mot sexism och rasism, för fler bostäder och en starkare välfärd.

I slottsbacken talade avgående kommunalråd Ilona Szatmári Waldau om allt som Vänsterpartiet åstadkommit i den rödgröna majoriteten i Uppsala den senaste mandatperioden. Hon konstaterade att Vänsterpartiet nu har en god chans att växa ännu mer, innan hon lämnade över ordet till förstanamnet på kommunfullmäktigelistan Tobias Smedberg som gav ett konkret vallöfte: Vänsterpartiet vill dra igång försök med arbetstidsförkortning i Uppsala kommun, det är dags att börja växla över till sex timmars-dagen. Regionrådet Sören Bergqvist betonade behovet av mer resurser till Akademiska sjukhuset och hans efterträdare Neil Ormerod talade om hur klassamhället gör avtryck i människors hälsa och tillgång till vård.

Anna Bergström är vänsterpartist och förtroendevald inom Seko Tåg, hon talade bland annat om vikten av att i vardagen visa solidaritet med dem som arbetar. Att bara äta på restauranger som har kollektivavtal, att vända streckkoden rätt i mataffären, att sänka hastigheten vid vägarbeten. Milo Bäckström Häggkvist var Ung Vänsters talare och hon påminde om betydelsen av metoo, om det skifte som det inneburit när tusentals kvinnor höjt rösten mot övergrepp och sexuella trakasserier.

Över hela landet samlade Vänsterpartiet över 40 000 deltagare i våra möten och demonstrationståg. Det var en kraftsamling inför en valrörelse som vi vill ska handla om att skapa ett mer jämlikt Sverige. Vi hoppas att många vill vara med oss i den valrörelsen, för ett Sverige för alla och inte bara de rikaste.

Dela den här sidan:

Kopiera länk