artikel

Orbáns Ungern: Vad händer i SD:s föregångsland?

Sedan flyktingkrisen 2015 har Ungerns premiärminister Viktor Orbán gått allt längre högerut och blivit ett av de viktigaste språkrören för det invandringsfientliga och euroskeptiska lägret i EU. Orbán attackerar islam och framställer sig själv som en beskyddare av både kristendomen och nationalstaten.
Orbán har även styrt Ungern allt mer auktoritärt. Meningsmotståndare har rensats ut, grundläggande demokratiska funktioner har underminerats och en rädsla för regeringen har brett ut sig bland oppositionella. Orbán har uttryckligen tagit avstånd från den liberala demokratin.
Dagens Ungern har blivit en allt större politisk förebild för SD och andra högerradikaler, så pass mycket att SD:s Kent Ekeroth själv migrerade till Budapest i mars. Vad betyder den här utvecklingen för den växande högerradikalismen och hoten mot demokratin, i Sverige och Europa? Går utvecklingen ännu att vända, och vad gör EU?
Joakim Medin är journalist och författare som bevakat Ungern sedan flera år. Under föreläsningen finns det möjlighet att köpa hans nyutkomna reportagebok ”Orbánistan: Rädsla och avsky i det illiberala Ungern”

Plats: Vaksalaskolans Matsal
När: Söndag den 19 augusti kl 14.00

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk