Gottsunda

Tillsammans har vi räddat 300 hem i Gottsunda!

Hyresrätterna bakom Gottsunda centrum skonas från försäljning till en privat ägare. Det blev klart idag när kommunstyrelsen fattade beslut om att lyfta ut bostäderna från den planerade försäljningen av Gottsunda Centrum. Vänsterpartiet, som i kommunstyrelsen varit ensamma motståndare till utförsäljningen, välkomnar beslutet.

 – Det är folket som har sagt nej till förslaget och övriga partierna har tvingats lyssna. Så fort försäljningen aviserades kom protesterna i gång, bland de boende och Hyresgästföreningen. Vänsterpartiet har stått sida vid sida med den rörelsen. Det här är en stor seger som vi har vunnit tillsammans, säger Tobias Smedberg, kommunalråd för Vänsterpartiet i Uppsala kommun.

Hyresrätterna på Valthornsvägen förvaltas av Uppsala kommuns fastighetsaktiebolag (UKFAB), som också äger Gottsunda centrum. I april 2019 fattade kommunfullmäktige beslut om att sälja ett antal fastigheter i Gottsunda, inklusive centrumfastigheten och hyresrätterna, genom en så kallad idékoncepttävling. Detta för att stärka kommunens ekonomi.

Vänsterpartiet har kallat försäljningsplanerna för hyresgästfientligt. Man menar att kommunen inte kan garantera att hyresrätter förblir hyresrätter efter en utförsäljning, och att det finns en stor risk att renoveringar möjliggör kraftiga hyreshöjningar. En privat aktör kan ta tillfället i akt och höja hyrorna så mycket att de som bor där idag inte har råd att bo kvar. Idag har hyresrätterna i fråga bland de lägsta hyrorna i hela kommunen och fyller ett viktigt behov.

– Att sälja ut kommunalt ägda hyresrätter till privata företag sätter hyresgästerna i en mycket utsatt situation. Det vet vi av tidigare erfarenheter. Att proteströrelsen och Vänsterpartiet tillsammans har kunnat höja våra röster tillräckligt mycket för att stoppa förslaget och rädda 300 familjers hem känns oerhört bra, säger Tobias Smedberg.  

Hyresrätterna planeras nu övertas i det kommunala bostadsbolaget Uppsalahems ägo. Slutgiltigt beslut väntas fattas på kommunfullmäktigesammanträdet den 13 september.

För mer information:

Tobias Smedberg
Kommunalråd
018-727 08 52

Dela den här sidan:

Kopiera länk