Pressmeddelande

Attendogate visar med all tydlighet att lagen om valfrihet skadar Uppsala

Idag beslutade kommunen att häva kommunens hemtjänstavtal med Attendo. Detta efter att grov välfärdsbrottslighet har uppdagats i företagets verksamhet. 

Attendo är upphandlad som leverantör av hemtjänst i Uppsala kommun enligt lagen om valfrihet (LOV). Vänsterpartiet har i flera år varnat för att detta valfrihetssystem riskerar utnyttjas av och finansiera organiserad brottslighet.

– Jag finner inga ord för att beskriva hur upprörd jag är över uppgifterna som har kommit fram. Vi har länge vetat att det finns en uppenbar risk för att valfrihetssystem i välfärden utnyttjas av organiserad brottslighet. Det finns bara ett sätt att sätta stopp för det, och det är genom att kommunen använder sin möjlighet att avsluta detta valfrihetssystem, säger Tobias Smedberg, kommunalråd för Vänsterpartiet i Uppsala kommun.

Vänsterpartiet var som enda parti emot införandet av lagen om valfrihet när frågan väcktes av dåvarande ansvarigt kommunalråd Ebba Busch. Redan 2019 ställde Vänsterpartiet frågan till de styrande Socialdemokraterna om kopplingar mellan grov ekonomisk brottslighet och välfärdsföretag inom LOV eller annan fri etablering.

Nu kräver partiet ett omgående besked om att all LOV-drift ska bort i kommunen.

– Attendogate i Uppsala visar att detta privata valfrihetssystem är bokstavligt talat livsfarligt. Äldre har inte den hemtjänst de har rätt till vilket är till stor fara för den enskilda. Nu måste valfrihetssystemet kastas i papperskorgen, säger Tobias Smedberg.

Som svar på uppgifterna föreslår nu det socialdemokratiskt-ledda minoritetsstyret att avtalet med Attendo hävas och att en utredning tillsätts med anledning av avslöjandet. En respons som Vänsterpartiet menar är nästintill tandlös.

För mer information:

Tobias Smedberg
Kommunalråd
018-727 08 52

Dela den här sidan:

Kopiera länk