Pressmeddelande

Använd rekordstora överskott till bostadsbyggande

Vänsterpartiet vill satsa 500 miljoner kronor på att bygga billigare bostäder. Detta med anledning av Uppsala kommuns rekordstora överskott för 2021.

500 miljoner kronor av kommunens totala överskott på 1,1 miljarder ska enligt partiets förslag ges som ägartillskott till det kommunala bostadsbolaget Uppsalahem. Pengar som ackompanjeras av ett ägardirektiv om att de ska användas till att bygga prisrimliga hyresrätter.

– Får man en skänk från ovan så ser man till att den används till någonting man verkligen behöver. Bostadsbristen driver på segregationen och den driver på ojämlikheten. Vi behöver agera kraftigt och det nu, säger Tobias Smedberg, kommunalråd för Vänsterpartiet i Uppsala kommun.

Även med denna stora satsning i åtanke har kommunen kvar ett överskott som långt överstiger det budgeterade. Partiet menar att kommunens bostadsbrist är så allvarlig att förslaget är väl motiverat. Det är också en långsiktigt klok investering för kommunen att bygga bostäder.

– Bristen på bostäder som folk har råd att bo i sliter sönder Uppsala. Att se till att alla har råd att bo måste vara en av kommunens högst prioriterade uppgifter, säger Tobias Smedberg.

Årsbokslutet behandlas på kommunstyrelsen idag och kommer debatteras och beslutas på fullmäktige i april.

För mer information kontakta:

Tobias Smedberg
Kommunalråd
018-727 08 52

Dela den här sidan:

Kopiera länk