1 maj

1 maj-tal av Tobias Smedberg 2023

Socialister

Systrar och bröder

20 363 personer röstade på vänsterpartiet i Uppsalas kommunval i september. Aldrig förr i Vänsterpartiets över hundraåriga historia har så många röstat på Vänsterpartiet i vår kommun!

Vi är många. Och du är inte ensam.

Du – som jobbar i vår välfärd. Du som under pandemin hyllades och lyftes upp som en hjälte men som idag får se din reallön pressas ner som om din roll i vårt samhälle inte är något värd.

Du, som under decennier var med och reste Sverige upp ur fattigdom och byggde ett välfärdsland. Ett land som var det mest jämlika av länder med rättigheter och möjligheter få andra folk i världen kunde åtnjuta. Men som idag, efter ett helt arbetsliv, blir fattigpensionär.

Du är inte ensam, du – som letar efter en bostad du har råd att bo i, där det finns plats för dina barn att göra läxorna. Du som vill ha råd att flytta hemifrån. Du som vill ha råd att flytta ihop med din kärlek, eller du som vill ha råd att flytta från den man som slår dig.

Du är inte ensam. Inte heller du som ligger sömnlös efter att ha fått en elräkning du inte har råd att betala. Samtidigt som dom rika i stadsdelen bredvid får statliga bidrag för att värma upp sina pooler, putsa sina fönster, belåna sina köksrenoveringar.

Du är inte ensam. Du som är en av de 400 Uppsalabor som varje vecka går till Stadsmissionen för att få en kasse mat som den egna plånboken inte mäktar med att betala för.

Du är inte ensam. Vi är många. Vi är Vänsterpartiet.

 

Vi behöver vara många. För nu dundrar den blåbruna regeringens attacker mot vår välfärd och oss löntagare in över vår kommun med full kraft.

Nu ser vi vad som händer, när sänkta skatter för dem med högst inkomster ska prioriteras framför mer resurser till vår skola.

När billigare plastpåsar blir viktigare än billigare bussbiljetter.

Nu ser vi vad som händer när det är viktigare att bibehålla en rekordlåg statsskuld framför att anställa fler undersköterskor och bygga fler bostäder som alla har råd att bo i.

Nu ser vi vad som händer, när det blir viktigare att rädda riskkapitalister vinstjakt i välfärden, än att rädda klimatet.

När man gärna förbjuder kinesiskt-ägda tiktok på telefoner, men gladeligen säljer ut våra tåg till samma diktatur.

Men vet ni vad, vi är många och vi har fått nog. Eller hur?!?!

 

Idag demonstrerar vi under parollen – alla ska ha råd. Men vet ni en sak vi INTE har råd med? Vi har faktiskt inte råd med vår regering.

Vi har inte råd med en regering som gör både hushåll och kommuner fattiga. För när regeringen prioriterar sänkta skatter och fortsatta bidrag till de allra rikaste. Då får alla vi andra betala, även i rödgrönt styrda kommuner. Då tvingas vi stänga bibliotek på landsbygden, då får lärarna färre istället för fler kollegor. Då får förskolor och småbarnsfamiljer svårare att betala hyror och elräkningar.

Det måste inte vara så här.

Det här kan vi ändra. Vi har gjort det förr. Vi kan göra det igen.

Vi är ett av världens rikaste länder. Vi har råd att återinföra statliga subventioner för att få fram bostäder alla har råd att bo i.

Vi har råd att införa ett högkostnadsskydd i tandvården.

Vi har råd att sänka priserna på hållbara transporter. Vi har råd med vettiga pensioner.

Vi har råd att låta tolvåriga Murhaf, som har bott hela sitt liv i Sverige, få ett permanent uppehållstillstånd.

Vi har råd med humanism. Vi har råd med välfärd. Vi har råd med jämlikhet.

Vi har inte råd med motsatsen.

20 363 personer gjorde så att Vänsterpartiet nu ingår i ett rödgrönt styre i Uppsala. Vi går svåra tider till mötes. Men jag kan lova er;

Att för varje förslag om billigare olja och livsfarlig kärnkraft som vår regering presenterar, så kommer vi i det progressiva och rödgröna Uppsala presentera dubbelt så många reformer för vårt klimat.

För varje rasistisk attack regeringen genomför mot vårt folk, så kommer vi i det rödgröna Uppsala presentera dubbelt så många antirasistiska reformer.

När dom försöker sänka välfärden med sänkta skatter ska vi i det rödgröna Uppsala göra allt vi kan för att bygga vår välfärd starkare.

Du som vet att en annan värld är möjlig. Du är inte ensam. Vi är många.

Nu bygger vi ihop vårt samhälle – i stället för att slita det isär.

Leve socialismen

Leve feminismen

Leve klimatet

Länge leve första maj!

Dela den här sidan:

Kopiera länk