Erbjud gratis mensskydd till unga tjejer
Mensskydd är ett grundläggande behov vars kostnad bärs av den enskilt menstruerande eller dennes familj. En kommunal satsning på att erbjuda gratis mensskydd till elever är en satsning på jämställdhet och unga kvinnors, utbildning och välmående.
Den genomsnittliga kostnaden för mensskydd och värktabletter ligger på 500 – 700 kronor per år, enligt tidningen ETC:s undersökning. Tidningen Amelia uppskattar de totala utgifterna för mens under en kvinnas livstid till 78 000 kronor. För kvinnor med låg inkomst kan denna kostnad bli särskilt tung, och för alla som menstruerar är det en källa till ekonomisk ojämlikhet. Tillgång till mensskydd riskerar att bli en klassfråga som slår särskilt hårt mot unga kvinnor. Det är inte minst en jämställdhetsfråga.
Det går inte att välja att få mens. Dock behandlas mensskyddet som vilken konsumtionsprodukt som helst. I New York har man redan beslutat att införa fri tillgång till mensskydd i skolor. Österåkers kommun har nyligen tagit beslut om att erbjuda mensskydd utan kostnad till tjejer som är mellan 12 och 23 år under en försöksperiod. Det görs i samarbete med ungdomsmottagningen och två gymnasieskolor. Österåkers kommun har avsatt 21 000 kronor till detta ändamål som en del av en större satsning på unga personers psykiska och fysiska hälsa.
I Uppsalas Rosendalsgymnasiet har unga tillgång till gratis mensskydd som elevkåren betalar. Produkterna finns lättillgängliga utan att eleven behöver gå en omväg via skolsköterskan. Om en elevkår har råd att betala för mensskydd så har kommunen också råd.
Mensskydd är precis lika nödvändigt som toapapper. Det skapar trygghet att veta att man inte behöver lämna skolan och gå hem eller gå och handla när man oväntat får mens eller om den är kraftigare än väntat. Det skapar trygghet att veta att man kan få tillgång till mensskydd när det behövs även om familjens ekonomi inte tillåter det. Det skapar stärkta möjligheter till jämställdhet mellan killar och tjejer när ovanstående behov kan tillgodoses på ett avdramatiserat sätt på skolan. Därför föreslår vi att ett försök görs i Uppsala, där kommunen betalar för att gratis mensskydd görs tillgängligt för elever på högstadieskolor och gymnasier.
Med anledning av detta yrkar vi:
att Uppsala kommun i linje med motionens intentioner ska genomföra ett tvåårigt försök med att erbjuda mensskydd utan kostnad till tjejer i högstadie- och gymnasieåldern.
Tobias Smedberg (v) Hanna Victoria Mörck (v)