debattartikel

Dags för arbetstidsförkortning i Uppsala

Arbetstidsförkortning

Vi frågade några välfärdsarbetare hur de skulle påverkas av en arbetstidsförkortning.Läs vår debattartikel om sex timmars arbetsdag här:https://uppsalavanstern.se/dags-for-arbetstidsforkortning-i-uppsala/

Slået op af Vänsterpartiet Uppsala i Fredag den 9. marts 2018

En undersköterska på ett ålderdomshem som sliter ut kroppen med tunga lyft. En socialsekreterare som har många svåra beslut att fatta under långa arbetsdagar, som känner sig otillräcklig och stressad. En butiksanställd som önskar att hon hade mer tid att umgås med sina barn. Den politiska debatten handlar ofta om att vi ska arbeta mer och längre, när många i själva verket borde få arbeta mindre. Vissa människor blir sjuka av sitt jobb eller ligger vakna av stress på nätterna. Andra har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Det behöver inte vara så.

I dag på internationella kvinnodagen presenterar vi ett av våra viktigaste förslag för jämställdhet i Uppsala kommun. Vi vill införa sex timmars arbetsdag på en eller flera arbetsplatser.

Det ger oss ett mer mänskligt arbetsliv och mer tid att leva – samtidigt som vi får fler arbetstillfällen, färre blir sjukskrivna och fler kan arbeta till pensionsåldern. Dagens tunga arbetsliv slår hårdast mot kvinnor och steg för minskad arbetstid är därför steg för ökad jämställdhet.

Vänsterpartiet föreslår att varje kommun och landsting/region inför sex timmars arbetsdag med bibehållen lön på en av sina arbetsplatser. Vi vill satsa 2,5 miljarder kronor i statsbudgeten för att genomföra försöken. I Uppsala är vi beredda att göra sex timmars arbetsdag till en av våra viktiga satsningar under nästa mandatperiod. Det finns all anledning att låta offentlig sektor ta ledningen i omställningen till ett bättre arbetsliv. Det handlar om kvinnodominerade arbetsplatser som har gemensamt att sjukfrånvaro och personalomsättning är hög. Där vi vet att arbetstidsförkortning kan göra stor skillnad. Sex timmars arbetsdag är också ett sätt att göra arbetsplatser som idag har svårt att rekrytera ny personal mer attraktiva. Det har redan prövats på många olika ställen i landet där Vänsterpartiet är med och styr och nu vill vi pröva det också i Uppsala.

Sverige är ett rikt land, men där rikedomarna samlas hos ett fåtal. Där många arbetar för mycket, medan andra inte har en chans att komma i arbete. Arbetare och löntagare i såväl offentlig som privat sektor blir för varje år mer lönsamma och produktiva för deras arbetsgivare. Men lönerna för de som producerar ökar inte i närheten av lika mycket som vinsterna för ägarna. Vi föreslår arbetstidsförkortning därför att vi vill göra någonting åt dessa orättvisor. När vinsterna växer i svenska företag så betyder det att det finns resurser att omfördela till ett bättre arbetsliv. Hur vårt arbete ser ut ska inte bestämmas av marknaden, eller av resursbrist i välfärden. Det går att ta politiska beslut som förändrar vår vardag på jobbet och låter fler dela på det arbete som behöver göras.

Därför behövs en stark vänster i Uppsala och i Sverige, för att skapa ett arbetsliv som är både mänskligt, rättvist och jämställt.

Ilona Szatmári Waldau (V)
Riksdagskandidat

Tobias Smedberg (V)
Kommunalrådskandidat

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk