möte

Möte om framtidens utmaningar för äldreomsorgen

Den 25 januari hade Vänsterpartiets representanter från äldrenämnden en presentation av äldreomsorgen. Om den kommunala och privata regin. Vi gick även igenom hur den framtida utvecklingen av antalet äldre i Uppsala kommun påverkar behovet av fler äldreboenden.

Vänsterpartiet vill att Uppsala kommun ska ha en välfärd att lita på och som håller ihop. Vi som bor i Uppsala ska kunna vara säkra på att den dag hemvårdens resurser inte räcker till för en god omvårdnad ska vi kunna erbjudas en plats på ett välfungerande vårdboende med en god och säker vård och en innehållsrik vardag. Makar som vill fortsätta bo ihop ska kunna fortsätta göra det.

Idag är cirka 8000 av oss i Uppsala över 85 år gammal. 2000 av oss bor på särskilda boenden. Eftersom medellivslängden ökar gör också andelen demenssjukdomar det. Vi kommer därför att förutom fler särskilda boenden för äldre även behöva fler platser för demenssjuka.

Äldreomsorgen utgör idag ca en femtedel av kommunens budget. Verksamheten kostar 993 miljoner totalt. Boendet i den äldreomsorg som drivs i Uppsala kommuns egen regi kostar i snitt varje plats 1600 – 1800 kronor/dygn med målet att nå cirka 1600 kronor/dygn för alla särskilda boenden som drivs i egen regi. I kommunfullmäktige fastställdes att privata företag kommer få driva LOV verksamhet till kostnaden av 1809 kr / dygn. Det är  alltså redan initialt en högre kostnad för kommunen med privata utförare än om det drivs i en egen regi.

Idag finns 11 stycken boenden i egen regi medan det finns 14 stycken i privat regi i form av LOV och LOU boenden.

Idag äger kommunen få egna fastigheter för äldre sedan kommunen under borgarnas styre har sålt ut äldreboenden. Vilka bolag i Uppsala som äger vad och driver vilken sort verksamhet diskuterades. Vad LOV och LOU innebär och hur det påverkar kostnaderna för Uppsala kommun är en annan sak vi diskuterade.

  • Äldreomsorgen utgör idag ca en femtedel av kommunens budget. Verksamheten kostar 993 miljoner totalt.
  • Boendet i den äldreomsorg som drivs i Uppsala kommuns egen regi kostar i snitt 1600 – 1800 kronor per dygn med målet att nå cirka 1600 kronor för alla särskilda boenden som drivs i egen regi.
  • Privata företag kommer få driva LOV verksamhet till kostnad av 1809 kr / dygn (fastställd av kommunfullmäktige).
  • Idag är cirka 8000 av oss som bor i Uppsala över 85 år gammal. 2000 av oss bor på särskilda boenden. Eftersom medellivslängden ökar gör också andelen demenssjukdomar det. Vi kommer alltså även behöva fler platser för demensboende.
  • För att ha en välfärd i Uppsala som är att lita på behöver kommunen en lokalförsörjningsplan som med god marginal sträcker sig in i framtiden. Det behövs för att klara den omställning med fler äldre i Uppsala som kommer behöva särskilda boenden

Den borgerliga politiken har satt Uppsala kommun i en rävsax. Ska kommunen inte bygga egna äldreboenden alls utan bara lita på privata boenden? Som är dyrare och där effektiviseringarna som görs inte genererar förbättringar för brukarnas innehåll i servicen, personalens arbetsvillkor och inte heller i slutändan för Uppsala kommun som inte får återinvestering vid effektiviseringar?

Hur den frågan ska lösas kommer bli en stor fråga både nu och i framtiden. Vänsterpartiet verkar för att Uppsala kommun ska ha högre andel särskilda boenden i egen regi för att det är mer brukarvänligt och kostnadseffektivare. Våra gemensamma medel ska gå till fortsatt investering i det gemensamma för att se till att vi har ett Uppsala med en välfärd och sociala försäkringar som går att lita på.
Mer info:

Dela den här sidan:

Kopiera länk