Äldre

Vision

I Uppsala ska livet som senior vara gott. Det ska finnas boenden, kommunikationer, och en stadsplanering anpassad för äldres behov. Det ska finnas möjlighet till aktivitet och samvaro. Ingen ska behöva uppleva ofrivillig ensamhet på ålderns höst. Äldreomsorgen ska prioriteras upp för att finnas där med högsta kvalitet när var och en behöver den. Äldre ska ges bästa möjliga stöd för att kunna leva självständiga liv. Äldre är ingen homogen grupp, de är individer med helt individuella behov och önskningar. Kommunens äldreomsorg och utbud för äldre ska anpassas utifrån detta.

Uppsala – en äldrevänlig kommun

Uppsala behöver göra mer för att bli en äldrevänlig kommun. Bostadskrisen slår tydligt mot många äldre. Många får en så låg pension att de inte har råd att bo kvar i sitt hem och kön till trygghetsboende är mycket lång. Bostadspolitiken i Uppsala måste ta mycket större hänsyn till äldres behov. Det behövs trygghetsbostäder för den som inte vill eller behöver bo på ett vårdboende, men som ändå vill ha en äldrevänlig bostad där det finns viss service och möjlighet till social samvaro. Det behövs fler billiga hyresrätter, även på landsbygden, som man kan flytta till när man vill lämna sin för stora bostad.

Även stadsplaneringen måste utvecklas för äldres behov. Seniorer ska på lågtrafik kunna resa i kollektivtrafiken helt avgiftsfritt, och på övriga tider behövs rabatterade biljettpriser. I kommunen måste det finnas gott om bänkar och hjälpmedel för äldre ska göras kostnadsfria. På det sättet kan äldres rätt att röra sig fritt stärkas.

Äldreomsorgen

Uppsalas äldreomsorg har under lång tid varit underfinansierad, underbemannad och överprivatiserad. Detta vill vi ändra på.

Uppsala är en av mycket få kommuner som använder sig av lag om valfrihet (så kallad LOV-drift) inom särskilda boenden. Det innebär att privata aktiebolag har rätt att etablera äldreboenden när, var och i hur stor eller liten utsträckning de vill. Driften finansieras av oss skattebetalare. En utredning kommunen själva gjort visar att LOV-driften kommer innebära flera hundra miljoner kronor i merkostnader kommande år. Vi är beredda att omgående sätta stopp för detta. Pengarna behövs i äldreomsorgen, inte i aktieutdelningar. Därför kommer vi arbeta för en helt avprivatiserad äldreomsorg med undantag av stiftelser och icke-vinstdrivande organisationer.

Kommunen har svårt att finna tillräckligt med utbildad personal för äldreomsorgen. Vänsterpartiet kommer därför fortsätta med den kraftsamling för äldreomsorgen som partiet förhandlat fram föregående mandatperiod. Delade turer och ofrivilligt deltidsarbete ska inte förekomma. Minutstyrning inom hemtjänsten ska ersättas av tillitsbaserad styrning som utgår från personalens egna kunskaper och möjligheter. Grundbemanningen ska stärkas och vi ska ha färre medarbetare per chef. All personal ska på betald arbetstid kunna kompetensutveckla sig och de som behöver det kunna utveckla kunskaper i svenska språket.

Vänsterpartiet vill stärka rehabilitering med hjälp till självhjälpsteam som gör att äldre kan leva självständiga liv. I all äldreomsorg ska det finnas god tillgång till medicinsk kompetens och läkarnärvaro. Personalen ska utbildas för att kunna ge lika bra omsorg till hbtq-personer som till andra. Äldre ska kunna behålla sina kulturella vanor och traditioner oavsett var dessa kommer ifrån och äldreomsorgen ska ha god språklig kompetens att kunna möta allas behov. Öppna verksamheter som till exempel seniorrestauranger och träffpunkter är viktiga och ska kunna kompletteras med mobila verksamheter för att kunna verka i fler delar av vår kommun. Mer resurser ska läggas på digitalisering som underlättar för god äldreomsorg på de äldres villkor.

Vänsterpartiet Uppsala vill att

  • vinstjakten i äldreomsorgen ska bort.
  • äldre ska kunna välja själva mellan insatser och boendeformer.
  • äldreomsorgen ska vara offentligt driven och ha tillräckliga resurser.
  • Lagen om valfrihet (LOV) ska avskaffas.
  • boendeformer med rimliga hyror ska öka.
  • fler äldreboenden ska hbtq-certifieras/diplomeras.
  • det ska finnas fritidsaktiviteter, föreningsliv och studiemöjligheter för alla äldre.
  • rehabiliteringen ska kraftigt förstärkas för att stärka äldres egenmakt.
  • äldres inflytande över äldreomsorgen ska stärkas.

Personalen som skapar äldreomsorgens kvalitet

En ökad grundbemanning inom äldreomsorgen krävs för att personalen ska ha en rimlig arbetsbelastning. Äldreomsorgens personal ska känna delaktighet och inflytande över sin arbetssituation. Det är personalen på golvet som bäst känner till hur arbetet bör organiseras och som kan synliggöra möjliga arbetsmiljöbrister.

Chefen har en nyckelroll för att förbättra äldreomsorgens verksamhet. Kommunen ska införa ett maxtak för hur många medarbetare som varje chef ska ansvara för.

Äldre ska inte ha tjugo olika personer i ett hemtjänstlag som besöker deras hem. Genom att förbättra arbetsmiljön och öka attraktiviteten av att arbeta i äldreomsorgen kan kontinuitet bland äldrevårdens personal säkerställas.

En arbetstidsförkortning inom äldreomsorgen är ett viktigt steg för att göra arbetet mer hållbart. Försök med att sex timmars arbetsdag ska startas på utvalda enheter, med sikte på en arbetstidsförkortning inom hela äldreomsorgen. Det behövs ett generellt lönelyft inom äldreomsorgen.

Delade turer ska inte tillåtas. Heltid som norm inom äldreomsorgen måste backas med resurser, det vill säga med en utökad bemanning. Minutstyrning av personalen inom hemtjänsten ska inte förekomma.

Personal ska ha tillgång till kompetensutveckling på betald arbetstid. Arbetsgivaren har ett stort ansvar för att ge stöd till den personal som behöver utveckla sina språkkunskaper.

Äldreomsorgen är ett tungt arbete både fysiskt och psykiskt. Som en hälsofrämjande åtgärd ska friskvård på betald arbetstid införas.

Vänsterpartiet Uppsala vill att

  • ett rekommenderat maxantal om cirka 30 medarbetare per chef ska införas.
  • sextimmarsarbetsdag ska införas på prov på utvalda enheter inom äldreomsorgen.
  • personal ska ha rätt till heltid och att slippa delade turer.
  • minutstyrning ska ersättas med tillitsbaserad styrning.
  • personal ska ha kompetensutveckling på betald arbetstid.

Dela den här sidan:

Kopiera länk