Bostäder

Vision

Uppsala ska växa på ett sätt som minskar segregationen, är ekologiskt hållbart och skapar goda livsmiljöer. Andelen hyresrätter som vanliga löntagare har råd att bo i ska öka både i staden och på landsbygden. Vid nybyggnation av flerbostadshus ska andelen hyresrätter vara minst hälften. Hyresrätter med låg hyra ska särskilt prioriteras. Kommunen ska använda allmännyttan, planprocessen och det egna markinnehavet till att säkerställa ett större utbud av hyresrätter med rimliga hyror. Vi kommer också vara beroende av privata bostadsaktörer som vill ta ansvar för bostadsbyggande som är prisrimligt med kvalitet.

Bostad för alla

Stadsbyggnaden i Uppsala gör livet enkelt att leva för några få välbemedlade invånare. Särskilt gäller detta för bostadsutbudet. Uppsalas bostadsbrist drabbar allra hårdast den som inte har råd att köpa en bostadsrätt, som akut söker ny bostad av sociala skäl eller som är nyanländ till kommunen. Nybyggda bostäder är ofta alldeles för dyra för en normalinkomsttagare att ha råd att bo i. De största vinnarna på bostadsbristen är banker och privata byggbolag. Uppsala har många segregerade områden med ojämlika levnadsvillkor som leder till social och psykisk ohälsa.

Uppsalahem ska ges direktiv att arbeta för lägre hyror och att renovera bostadsbeståndet på ett sätt som inte orsakar stora hyreshöjningar. Vid renovering ska grundregeln vara att alla hyresgäster ska kunna bo kvar.

Den som bor i hyresrätt ska ha makt att påverka sitt närområde. Kommunen ska arbeta för att sätta stopp för så kallade nollställningar, där fastighetsägare renoverar sina gårdar på så sätt att all inredning, inklusive växtligheten, tas bort.

Uppsala kommun behöver fler, inte färre, hyresrätter. Inga hyresrätter ska ombildas till bostadsrätter.

När privata byggbolag får en markanvisning ska krav ställas på skyndsam byggstart och en rimlig hyresnivå.

Kommunen ska aktivt arbeta för att motverka segregation och erbjuda alla att bli mer delaktiga i samhället. Vid utformningen av bostadsområden spelar tillgång till samlingslokaler, lekytor och solljus samt grönska en viktig roll. När stadsdelar planeras ska kommunen bilda arbetsgrupper där olika intressen är representerade för att främja medborgardialog. Det ska vara enkelt för medborgare att delta i samhällsplaneringen.

Bostadsbeståndet ska bestå av olika typer av bostäder och en mångfald av boendeformer såsom hyresrätter, bostadsrätter, radhus, småhus, kollektivt boende, byggemenskaper med mera ska främjas. Radhus och lägenheter för stora familjer, till en vettig kostnad, behöver finnas.

Alla stadsdelar och orter ska ha trevliga och inbjudande centrum för invånarna att mötas och umgås. Alla Uppsalabor ska ha råd att bo i alla stadsdelar och inte ha mer än 300 meter till närmsta park eller grönområde. Vattenkranar för dricksvatten ska installeras runt om i kommunen. Dessutom ska kommunen ha fler offentliga toaletter som är avgiftsfria och könsneutrala eftersom det bidrar till trivseln och kommunens attraktivitet.

Universiteten i Uppsala kommun är mycket viktiga både som arbetsgivare och forskningsinstitutioner. Med universiteten följer det stora antal studenter som lever i Uppsala kommun. Det är viktigt att studenterna som lever här trivs i kommunen och av stort värde om de vill bidra till kommunens utveckling.

Uppsala kommun ska vara ett gott hem för studenter. Uppsala kommun bör därför arbeta för att studenterna är en integrerad del av lokalsamhället och ge dessa möjlighet att bo kvar i kommunen efter avslutade studier. Utifrån detta behöver det bland annat säkras studentbostäder till rimliga hyror och ges goda förutsättningar för en bra folkhälsa bland studenter.

Medlemskap i Hyresgästföreningen ska ingå i försörjningsstödet. Detta för att tillförsäkra ett starkare juridiskt stöd vid hot om vräkning, inte minst för barnfamiljer. I Uppsala kommun ska inga familjer med barn bli vräkta från sin bostad.

Vänsterpartiet Uppsala vill att

  • andelen hyreslägenheter i nybyggnation ska vara minst hälften.
  • kommunen ska använda planprocessen, allmännyttiga bostadsbolaget och kommunens egen mark för att minska bostadsbristen.
  • en mångfald av boendeformer såsom hyresrätter, bostadsrätter, radhus, småhus, kollektivt boende, bygemenskaper med mera ska främjas.
  • kommunen ska ställa krav på en rimlig hyresnivå vid markanvisningar.
  • segregationen ska minska.
  • alla Uppsalabor ska ha råd att bo i alla stadsdelar och alla stadsdelar ska ha trevliga och välskötta centrum.
  • kommunen erbjuder fler vattenkranar för dricksvatten och fler offentliga, avgiftsfria, könsneutrala toaletter.
  • de boende ska ha makt att påverka sitt närområde.
  • hyresrättsinnehavare ska ges stärkta möjligheter att organisera sig och skapa trygghet.
  • alla Uppsalabor ska inte ha mer än 300 meter till närmsta grönområde.
  • renovräkningarna stoppas.
  • inga utförsäljningar av allmännyttan till vinstdrivna bolag sker.
  • kommunen ska erbjuda studentbostäder till alla studenter med rimliga hyror och verka för att studenter är en integrerad del av lokalsamhället.

Bostaden som mänsklig rättighet

Klyftorna och den ökade ojämlikheten i dagens samhälle har fått stora effekter på människors välmående. Den trygga bostaden har blivit en marknadsvara istället för en mänsklig rättighet och skapat en bostadsbrist, vilket spär på samhällets sociala problem. Uppsala har en mycket stor bostadsbrist som tvingar människor till hemlöshet eller otrygga bostadslösningar. Det finns för få alternativa boendeformer för människor med bostadssociala problem. Kommunen saknar ett tillräckligt bestånd av sociala bostäder i egen regi och tvingas därför till dyra privata lösningar när det behövs. Bostadsbristen och bostadsmarknadens höga hyror ökar både behoven av, och kostnaderna för, ekonomiskt försörjningsstöd.

Därför vill Vänsterpartiet att vägen till en egen bostad bättre anpassas till individens förutsättningar. Fler hyresrätter ska byggas i Uppsala. Ett eget bostadskontrakt ska vara möjligt oavsett vilken typ av inkomst man har eller om man har betalningsanmärkningar. För att minska antalet vräkningar ska Uppsala ha en god samverkan mellan socialtjänst och skuldrådgivare. Inga barnfamiljer ska vräkas.

Att alla har tillgång till en trygg bostad ska utgöra stommen för andra sociala insatser. Projektet Bostad först innebär att personer med hemlöshet- och missbruksproblematik får tillgång till en trygg och säker bostad. Utvärderingar har visat att både missbruket minskar och behov av försörjningsstöd minskar. Bostad först ska återinföras i kommunen. Kommunen ska samverka med civilsamhällets organisationer som bedriver verksamhet för personer som riskerar eller befinner sig i hemlöshet.

Kommunen ska kunna erbjuda alternativa boendeformer med stöd i hemmet för personer med social problematik. Vandrarhem eller lägenhetshotell i kommunal regi liksom kommunala blockförhyrningar vid nyproduktion ska övervägas.

Flera hyresrätter med hyror människor har råd att bo i, i kombination med större bestånd av bostadssociala lägenheter ska medföra bättre levnadsvillkor för de enskilda och lägre kostnader för kommunen.

Uppsalas bostadsbrist gör det svårare för våldsutsatta kvinnor att lämna våldsamma relationer. Kommunen bör därför ta fram en plan för hur de som utsatts för våld i hemmet kan få tillgång till en trygg bostad. Kommunen har ett ansvar att se till att det finns skyddade boenden med skalskydd och omsorgspersonal. Kommunen måste fortsätta hjälpa våldsutsatta att få tillgång till ett tryggt och säkert boende även när det akuta behovet av plats på skyddat boende har upphört. Brist på tillgång till en bostad ska aldrig få vara ett skäl till att kvinnor stannar eller återvänder till en våldsam partner, det ska kommunen säkerställa. Kommunen ska bistå kvinnojourer med stöd som ger jourerna långsiktiga planeringsförutsättningar.

Vänsterpartiet Uppsala vill att

  • vägarna till egen bostad ska bli fler.
  • sociala bostäder måste öka.
  • fler hyresrätter med rimliga hyror ska upprättas.
  • antalet vräkningar och påtvingade flyttar ska minska.
  • inga barnfamiljer ska vräkas.
  • ”bostad först” ska återinföras.
  • kommunen måste säkra våldsutsatta kvinnors tillgång till egen bostad.
  • kommunen ska se över möjligheten att upphandla ett eget skyddat boende.

Uppsala – en kommun som växer

Bostadsbristen är stor i Uppsala. I takt med att befolkningen ökar så riskerar också bostadsbristen att förvärras. Den orsakar ekonomiska och sociala klyftor, trångboddhet och en förvärrad segregation. Den gör att många företag väljer bort att etablera sig i Uppsala, för att man vet hur svårt det är att hitta bostäder för sina anställda. Bostadsbristen kan bara byggas bort.

Vänsterpartiet står bakom Uppsalapaketet, som innebär att staten bygger ut järnvägskapaciteten mellan Uppsala och Stockholm. En ny station anläggs i Bergsbrunna och staten medfinansierar ett spårvagnssystem i Uppsala. Kommunen å sin sida förbinder sig att bygga bostäder i sydöstra stadsdelarna. Utbyggd spårkapacitet mellan Stockholm och Uppsala gynnar vår kommun, vår region och vårt klimat. En kapacitetsstark kollektivtrafik är också ett måste för framtidens Uppsala, för att alla ska kunna ta sig fram och för att vi ska kunna klippa banden med det förflutnas bilberoende.

Om kommunen inte går vidare med att bygga ut de sydöstra stadsdelarna kommer det att behövas en mycket aggressiv förtätning i många andra stadsdelar och grönområden. Det bedömer vi på totalen som sämre för miljön och för livskvaliteten i vår kommun. Förtätning måste ske varsamt och med ett helhetsperspektiv där sociala, ekologiska och ekonomiska värden väger lika och vägs samman.

Vänsterpartiet har under lång tid förordat en spårvagnslösning i Uppsala. Utredningar som har tagits fram pekar också på att det rätt väg att gå. Övriga transportsystem klarar helt enkelt inte av de passagerarmängder som kan förväntas i vår stad när de sydöstra stadsdelarna byggs ut. Ett så kallat BRT-system med en form av superbussar, prognostiseras att ha nått kapacitetstaket redan när det invigs.

Det är en stor utmaning att bygga så mycket och under så lång tid, men det är också nu som Uppsala kommun har en chans att bygga socialt hållbara och klimatsmarta stadsdelar för framtiden. Vänsterpartiet har tidigare i beslutsprocessen lagt fram flera förslag som minskar det tillkommande områdets miljöpåverkan, till exempel större respektavstånd till Stordammen, större respektavstånd till Lunsens naturskyddsområde och minskad andel utrymmeskrävande småhusbebyggelse. Vi kommer att fortsätta arbeta i sådan riktning.

Förutom framväxten av de sydöstra stadsdelarna i Uppsala vill Vänsterpartiet se att fler tätorter utvecklas på vår landsbygd. Kommunen behöver ta fram planer för hur tätorter ska kunna utvecklas med bostäder, service, arbetsplatser och handel. Särskilt viktigt är det att utveckla orter i anslutning till järnvägarnas sträckning.

Kommunen behöver också få fram mer mark och planer som medger småhusbebyggelse. Brist på tomter för småhusbebyggelse bidrar till kraftig prisutveckling och gör att familjer med medelinkomst inte har råd att bo i villa.

I en kommun som växer är det viktigt att vi både bygger så att folk har råd och att det skapar attraktiva områden. Därför måste olika policys såsom arkitekturpolicyn ses över för att främja lägre hyror, mer grönytor och ökad variation i områden rörande upplåtelseform och hyra. Kommunens agerande ska vara i linje med en reviderad och förbättrad arkitekturpolicy.

När kommunen växer behöver också nya fastigheter byggas för att möta kommunens växande behov av infrastruktur. Uppsala kommun bör sträva efter att uppföra och äga sina egna fastigheter där kommunal verksamhet ska bedrivas.

Vänsterpartiet Uppsala vill

  • att andelen hyresrätter i planeringsområdet för de sydöstra stadsdelarna utökas till femtio procent.
  • att det planeras för hyresrätter med låg hyra i de nya stadsdelarna.
  • att den planerade stadsdelen vid det nya stationsområdet i Bergsbrunna görs till en bilfri stadsdel.
  • att hyresrättsinnehavare ska ges stärkta möjligheter att organisera sig och skapa trygghet.
  • att en bilbro inte byggs över naturkänsliga områden av Fyrisån.
  • att friytan på de nya föreskolegårdarna i området bestäms till 40 kvm per barn.
  • att utvecklingsplaner för Skyttorp, Järlåsa och andra tätorter utmed järnvägsspåren tas fram.
  • arbeta för en mer bilfri innerstad.

Dela den här sidan:

Kopiera länk