Vänsterpartiet Uppsala

Agera mot attackerna på de mänskliga rättigheterna i Chile!

Agera mot attackerna mot de mänskliga rättigheterna i Chile!

I flera dagar har nu chilenare gått ut på gatorna och protesterat mot den nyliberala politiken som idag präglar Chile. Det som började som en protest mot höjda kollektivtrafiktaxor har utvecklats till en proteströrelse mot Chiles högerregering.

Dessa fredliga protester möts av regeringen med kravallpolis, militär, gummikulor och ohejdat våld. Att protestera fredligt är en mänsklig rättighet. Idag råder undantagstillstånd och utegångsförbud i över 10 regioner i Chile.

Regeringens övervåld har inte stoppat protesterna, snarare har protesterna spridit sig till fler delar av landet där modiga män och kvinnor kämpar mot en nyliberal politik och för ett jämlikare samhälle. Fler grupper som påverkas ansluter sig till kampen och fackförbund har utlyst generalstrejk.

Vi känner idag en stor sorg, frustration och ilska över hur det folkliga missnöjet besvaras med ett fruktansvärt övervåld. Utvecklingen i Chile går, och har en tid gått, i fel riktning mot ett mer auktoritärt, våldsamt och odemokratiskt styre. Under ledning av president Piñera utvecklas förtrycket. Många minns med fasa, och ser likheterna, med diktaturen under Pinochet.

Vänsterpartiet Uppsala känner en stor oro över utvecklingen. Kränkningar av de mänskliga rättigheterna, övervåld och militärer på gatorna hör inte hemma i ett demokratiskt samhälle!

Vi uppmanar därför Sveriges regering och omvärlden att reagera och agera för att stoppa blodbadet i Chile.

Vänsterpartiet Uppsala
Torbjörn Björlund
Karin Sagbrant
Lars Thor

Dela den här sidan:

Kopiera länk