debattartikel

Från mörkret stiga vi mot ljuset

Från mörkret stiga vi mot ljuset

Det handlar om dig som är trångbodd, hemlös, arbetslös. Om dig som är fattigpensionär, ofrivilligt ensam och i behov av omsorg och äldreomsorg. Om dig som går på osäkra timvikariat, saknar rätt till a-kassa, nekas ersättning från Försäkringskassan eller går till stadsmissionen för en matkasse det saknas pengar till i den egna plånboken.

Det är du som jobbar i välfärden och läser om miljardpaket till näringslivet men själv får nöja dig med låg lön, bedrövlig arbetsmiljö, för få kollegor, en klapp på axeln och fina tacktal. Det är du som inte får tag på febernedsättande medicin till dina barn och du som är rädd att din mamma ska dö i ensamhet på äldreboendet. Det är du, det är alla vi, som får betala för decennier av nedskärningar, privatiseringar och skattesänkningar nu när en kris och världsomfattande pandemi drabbar vårt samhälle.

Men ur detta mörker spirar också hoppet om något nytt. Vi hör ropen som nu efterfrågar en annan politik. Där alla har rätt till trygghet. Där det som är viktigt för vårt samhälle också ägs och styrs av vårt samhälle. Där tillgång till vård, skola, omsorg, transporter och läkemedel sker efter behov, inte efter aktieägares vinstintressen. Vi hör ropen efter socialism.

Vi kommer ta oss igenom detta. Och när vi gjort det kommer vi ha ny kraft, och nytt stöd, för att bygga ett jämlikt samhälle. Där vi får fram fler bostäder som vanligt folk har råd att bo i, stoppar privatiseringarna av äldreboenden och personlig assistans i Uppsala, får stopp på utförsäljningar av människors hem i Gottsunda och på ständiga nedskärningar i välfärden. Vi ska ta oss igenom detta, och vi ska bygga ett Uppsala som är bra för alla – inte bara några få.

Tobias Smedberg & Hanna Victoria Mörck, två av Vänsterpartiet Uppsalas kommunpolitiker

Hanna Victoria Mörck och Tobias Smedberg, två av Vänsterpartiet Uppsalas kommunpolitiker.

Krönika ursprungligen publicerad i Vänsterpartiets första maj tidning maj 2020.

Dela den här sidan:

Kopiera länk